Umie Nadzimah Layan Blog

Umie Nadzimah Layan Blog

Tuesday, August 5, 2014

JUJURLAH NIKAHI AKU.... BAB 4 & 5



BAB 4
                        “EMAK!”.
Sekuat-kuat suara Zurin Asyura menjerit dari tingkat atas. Dengan bibir muncung sedepa dia berlari menuruni anak tangga mendapatkan Puan Azah yang  tercengang-cengang di bawa
                        “Emak, kenapa bilik Zurin tak siap lagi?”
                        “Bilik mana?”.
                        Hairan Puan Azah, bilik anak kesayangannya sudah dibersihkan, siap sembur Febreeze hampir sebotol lagi, apanya yang belum siap? Seharian dia buat sendiri semalam. Lainlah kalau Si Nurin yang buat, sudah tentu tak sebersih mana, sebab itu dia tak harap sangat.  
                        “Bilik Zurinlah! Bukankah Zurin  telefon mak nak  bilik besar tu ? Kenapa  Nurin dan adik masih ada di situ? Zurin tak naklah kongsi-kongsi bilik!”
                        “Laa...mana ada kongsi. Bilik anak emak  mestilah sorang-sorang. Nurin kongsi dengan adik , biarlah besar sikit biliknya. Dah lama kan dia orang guna bilik tu, sebelum Zurin pergi lagi? Zurin bukankah ada bilik sendiri dari dulu-dulu?”           
                        “Zurin tak nak bilik tu! Zurin dah cakap pada mak kan? Bilik tu kecil, dah tu pula kena share bilik air dengan bilik tamu. Zurin tak nak! Zurin nak bilik yang dia orang tinggal. Emak tak adil, bilik tu cantik , kenapa dia orang yang tinggal?”.
                        “Kasihanlah adik Zurin. Bilik tu besar sikit untuk dua orang”.
                        “Zurin tak kira, nak juga bilik tu. Jika tak Zurin nak tinggal dengan kawan Zurin di KL, tak nak tinggal sini”.
                        “Yalah...yalah , hari ahad  ni  mak suruh Nurin dan adik pindah bilik, tapi janji dengan mak jangan sekali-kali minta pindah keluar dari rumah ni. Zurin saja harapan mak, kakak kamu tak boleh diharap langsung”.
                        Wajah Zurin girang semula. Sudah lama dia mengidam bilik itu, lebih besar , ada bilik air sendiri, pemandangannya juga cantik, menghala hadapan rumah. Tidak seperti biliknya sekarang, menghadap rumah buruk Cina di belakang. Semak mata sungguh setiap kali jengok tingkap.
                        “Alaa mak, hari ni baru hari rabu, lambat lagi nak tunggu hari ahad tu. Tak boleh ke esok saja?”
                        Lama Puan Azah memerhati wajah si anak. Empat tahun di Australia, tidak sedikit mengubah perangai demand Zurin. Baru sahaja pijak kaki ke rumah, dia dah mula meminta dan menggertak. Namun, inilah anak yang buat hati dia bahagia. Pandang wajahnya sahaja hati Puan Azah merasa gembira, apatah lagi dengan suara-suara manjanya. Si adik bongsupun tidak punya kuasa begitu.
                        “Tapi esok adik sekolah, Nurin pula kerja. Macam mana nak pindah sayang?”
                        “Tak apa, Zurin boleh tolong pindahkan barang-barang dia orang. Tak perlu pindah perabot okey.”.
                        “Iya?”
                        “Iya...mak jangan risau dan tak perlu tolong. Zurin buat sendiri esok”. Zurin cium pipi emaknya sekilas, lantas berlari-lari pula memanjat tangga ke tingkat atas.
                        Nurin Asyifa yang  memasang telinga di tingkat atas cepat-cepat masuk ke biliknya. Sayu  hati. Sudah lama dia tinggal di bilik ini. Sejak Fatin berpisah tempat tidur dari emak, di sinilah tempat mereka berdua. Fatin takut tinggal seorang, sebab itu emak tetapkan dia sebilik dengan adiknya. Melepaskan tanggungjawab  ibu pada Nurin , pun iya juga. Segala hal ehwal Fatin , telah menjadi tugas Nurin selepas itu. Emaknya jarang peduli sangat. 
                        Belumpun satu malam balik , Zurin shallot telah melancar serangannya yang pertama. Selepas ini , Nurin kenalah menambah peratus ketabahan mentalnya. Empat tahun dia sudah bersenang lenang tanpa peluru Zurin, kini tiba masanya dia kena membina benteng  yang kuat. Tambahan saham Zurin makin tinggi, orang baru balik belajar luar negara, rupa pula semakin cantik kan, mesti la lagi eksyen .  Zurin yang beza umur hanya satu tahun dari Nurin, tak pernah pandai menghormati dia sebagai kakak. Setiap saat perangai dia sungguh menyakitkan hati.
                        Nasib baik ada dim sum yang dibekalkan Alan petang tadi. Dapat juga pujuk hati Nurin yang tercalar malam ini. Kunyah dim sum perlahan-lahan buat dia lupa sekejap fasal  sikap si adik yang teramat ‘baik’ padanya.  Sebab itu, setiap kali tahu Nurin bersedih, pasti Alan buatkan dim sum untuknya. Alan tu, tahu saja apa yang ada dalam hati Nurin.  Segala keluh kesah Nurin. Sayang ‘Abang Alan’!
                        Nyum...nyum...nyum. Bayangkan wajah   Alan buat hati Nurin disimbah bahagia. Alan yang kacak, hingga Nurin sikitpun tak hairan dengan aktor-aktor Korea yang digila rakan-rakan pejabatnya, lebih-lebih lagi rakan-rakan facebook. Dan  yang paling penting Alan tu sangat baik serta ambil berat fasal Nurin. Thumbs up banyak-banyak untuk Alan.



BAB 5
                        ESOKNYA, Nurin sampai rumah dari tempat kerja pada pukul sembilan  malam. Dia kena habiskan kerja-kerja audit akaun untuk sebuah syarikat perkapalan. Lagipun Nurin  lebih suka berada di pejabat bila mengenangkan wajah mengejek shallot terhadapnya. Tentu terherot-herot muka Zurin bila akhirnya menang merebut bilik  dari dia dan Fatin.         
                        Fatin Auni menerpa sebaik sahaja Nurin menongkat skuternya. Adik manja itu memeluk Nurin dan menangis teresak-esak.
                        “Kenapa  ni sayang?” Soal Nurin, walau dapat agak apa yang telah berlaku. Dia balas pelukan adiknya denga penuh rasa kasih.
                        “Barang-barang kita kakak, habis kena baling keluar”.
                        “Hurm...tak apalah. Nanti kakak kemaskan, jangan sedih-sedih , kakak kan ada? Kakak kuat untuk jadi bibik Fatin tau!” . Pujuk Nurin. Dia angkat dua tangan untuk tayang lengan seperti seorang body builder.
                        Fatin mula ketawa. Sikitpun kakaknya tak gagah.
                        Nurin pimpin tangan Fatin masuk ke rumah  dan mereka sama-sama melangkah  ke tingkat atas.
                        “Ya Allah, Ya Tuhan!”
                        Terjojol mata Nurin lihat barang-barang mereka berdua. Bersepah-sepah, dari muka pintu bilik lama mereka, yang kini telah rasmi menjadi bilik Si Shallot kurang asam, ruang rehat tingkat atas, sehinggalah ke muka pintu bilik baru . Berterabur semua benda.  Paling menyakitkan mata dan hati , Zurin sengaja susun baju-baju kecil Nurin membentuk satu garisan memanjang. Ada nota pula tu di hujungnya :
                        Sotong-sotong ni kalau dihumban ke laut, habis semua ikan mampos! Busuk!
                        Apa la punya taste, tak ada kelas langsung!
                        Kurang ajar betul! Suka hatilah orang nak pakai yang berkelas ke tidak! Benda dalam, siapa nampak? Kau tu lainlah , main tunjuk-tunjuk, tonjol-tonjol ,  kenalah yang berkelas. Bebel Nurin sekadar dalam hati. Dia tak mahu Fatin melihat sikap tidak baiknya. Dia ingin menjadi contoh kakak yang baik pada Fatin.
                        “Kan adik dah cakap tadi, kakak tak percaya. Itu yang adik sedih hati. Kenapa Kak Zurin tu jahat ? Tak macam kakak yang baik?”  Fatin mula hendak menangis semula. 
                        “Mana ada dia jahat sayang. Mungkin orang Australia main-main cara gini,  Kak Zurin tu mungkin hendak bergurau dengan kita aje”.
                        “Iya ke kakak? Macam permainan orang mental saja? Ni...adik dah tak larat nak kemas, homework cikgu bagi banyak hari ni”.
                        “Isk, tak apa adik. Kejap aje tu kakak kemaskan nanti, adik cuma duduk dan lihat saja macam Tuan  Puteri Hang Li Po”. Nurin cuit pipi adiknya yang comel.
                        Pintu bilik yang baru dibuka. Huh! Setahu Nurin, selama empat tahun bilik ini bersih dan kemas sahaja, emak selalu ambil berat fasal harta benda anak kesayangan dia. Alih-alih pula malam ini mengalahkan kapal   karam. Busuk betul hati perut Zurin ni, dari sejak dia lahir ke dunia ini, hinggalah umur 23 tahun , tak habis-habis dengan agenda jahatnya. Apalah dosa Nurin pada dia.
                        Nurin mulakan dengan mengemas katil. Cadar katil bilik lama yang digumpal-gupal Zurin dibentang atas tilam dan ditegangkan. Sebenarnya, katil di bilik ini lagi cantik dan baru. Entah kenapalah Zurin tak mahu , Nurin tak dapat memikir, entah-entah esok lusa dikerjakan emak supaya beli yang baru untuk bilik barunya.
                        “Dah siap!”. Nurin sengih pada Fatin. “Adik landing sini dulu eh, biar kakak buat yang lain pula”.
                        Dia tepuk-tepuk tilam untuk Fatin. Mata kemudiannya melerek pada kain baju yang berterabur  Hurm, mahu tak tidur malam ni. Pantang Nurin tidur dalam bilik berselerak, takut dapat mimpi ngeri. Mimpi kena cekik hantu ke ( semestinya hantu Si Shallot ), mimpi Zurin gantung diri dekat tali ke dengan mata terbeliak ataupun boleh juga mimpi emak gelek  dia  sepuluh kali dengan kereta kebal , di hadapan  popo yang meraung-raung.
                        Kalau mimpikan  Alan, best, 50 kali mimpi pun tak apa, lapang saja fikiran bila bangun tidur, sengih lagi ada. Nurin...Nurin, itu saja lelaki yang dia ada. Itupun sekadar abang angkat, bukan kekasih hati, apatah lagi suami. Kasihan Nurin. Nasiblah Nurin, jangankan lelaki, orang perempuanpun tak berapa nak kawan dengan dia. Agaknya malu kut, Nurin  tidak seperti orang lain.
                        Isk...sudah-sudah la mengelamun, kerja banyak menanti. Cepat buat, cepat boleh rehat. Mujur perut dah di isi  set Dinner Plate KFC di pejabat tadi. Tuan Zainal belanja. Bos besar Nurin tiba-tiba datang pejabat  pukul enam petang tadi. Agaknya buat spot check tu, nak lihat staf  mana yang rajin siapkan tugasan, ataupun nak lihat dia orang main-main ke tidak waktu kerja lebih masa.
                        “Hahaha, sukanya hati aku dapat perdajal kau. Pertama , aku akhirnya dapat juga bilik ni. Kedua, puas hati aku buat kau susah malam ni. Dah lama tak buat, rindu pulak!”
                        Semasa Nurin mengutip kain baju di luar, termasuk sotong-sotong kering yang berbaris tu, Si Shallot jahat ketawa dan  perli-perli dengan berlagaknya. Nurin buat-buat  tak tahu, malas layan . Perempuan gila , desis hatinya.
                        Melihat rupa Nurin yang bersahaja , Zurin jadi sakit hati. Letih dia buat jahat, tetapi perempuan cacat tu selamba sahaja.  Dia kemudiannya angkat sotong Nurin yang masih tertinggal lalu dilambung-lambung sambil ketawa-ketawa.
                        “Masa kat Aussie, inilah mainan aku dengan kawan-kawan mat saleh sana, tapi tak mainlah yang murah macam ni. Paling-paling kurang kami nak  baling-baling yang AUD 50. Yang macam ni , geli nak pegang. ”. Perli  Zurin dengan berlagaknya.
                        Nurin tahan hati jangan jawab apa-apa. Biar Shallot bertambah bengang bila dia tak beri reaksi .
                        “Hei perempuan! Aku cakap deng....”
                        Telefon bimbit Nurin yang masih dalam poket seluar tiba-tiba  berbunyi kuat. Sengaja Nurin kuatkan volumenya sebelum menunggang skuter masa  balik tadi.
                        Alan!
                        Abang Alan memang la hero Malaya. Namun bila dengar suaranya, hati yang tabah ini terus jadi tak tabah, mulalah air mata hendak luruh.
                        “Yien? Kenapa diam saja?”
                        “Ya...ya Abang Alan”.
                         Nurin langsung terlupa dia berada di hadapan Shallot busuk . Terperasan Shallot buntang mata dengar nama ‘Abang Alan’ disebut, baru Nurin tersedar, lantas dia masuk  bilik.  Zon bahaya. Shallot tu ada-ada sahaja idea jahatnya. Nurin dah faham dah, ribu-ribu kali terkena. Jadi kena hati-hati , ada-ada saja yang memerhati...
                        “Ni mesti ada yang tak kena kan?”
                        “Hurm , biasalah Abang Alan, bila dia sudah balik. Rasa nak keluar saja dari rumah ni”. Nurin mengeluh. 
            Dia duduk di sisi katil . Sambil merenung wajah Fatin yang sudah lena.
            “Tapi masalahnya abah  tak kasi menyewa di luar. Selagi masih di bawah tangunggannya”. Sambung Nurin.
            Jeda sebentar.
            “Jom kita kahwin!” . Alan bagi cadangan spontan.
            Nurin tak jadi  sambung sentap. Terus tergelak kuat. 
            “Gelak... gelak!”.
             Orang sungguh-sungguh , dia  gelak. Omel Alan dalam hati  di muka pintu  rumah buruknya. Yalah Alan, tak sedar diri langsung kamu tu, Tuhan tak ada, wangpun tak ada, ada hati mahu  kahwin dengan gadis sebaik dan sebagus Nurin? . Bebawa simpan diam-diamlah   niat tu Alan!
            “Okey, jom kita pi kahwin! Selesai masalah Yien. Hahaha”. Provok Nurin.
            Meimei...”. Suara Alan bertukar  perlahan.
            Tengok tu, tadi ajak kahwin, sekejapan saja terus  cancel , dah panggil meimei balik. Nurin hanya sesuai menjadi seorang adik. Mana ada lelaki yang serius hendakkan dia kan, malu masa sarung cincin.
            Meimei ...dah pindah bilik kan?”
            “ Ya Abang Alan. Bilik kecil, kongsi dua orang”.
            “Boleh  meimei  pergi ke tingkap sekarang?”.
            Bingkas Nurin bangun menuju tingkap ,segera  ikut arahan Alan. Entah apa ada di tingkap tu dia tak pasti. Selalunya Alan jika menyuruh buat sesuatu, mesti dengan alasan yang berbaloi.
            “ Okey, cuba pandang ke rumah Uncle Wong”
              Alan tengah senyum dan buat flying kiss di pintu rumahnya. Jelas dapat dilihat di bawah cahaya lampu kalimantang.  Rupa-rupanya dari jendela bilik ini, boleh terus nampak rumah Uncle Wong . Nurin tidak tahu selama ini. Dia bukan boleh masuk lama-lama ke sini sewaktu Zurin Shallot tiada dan langsung tak ada peluang  jika perempuan itu ada di rumah.
            “Nampak tak anak teruna Uncle Wong yang gourgeos tu ?”
                        “Hahaha. Nampak... nampak. Anak Uncle Wong macam tengah gatal je”
                        Happy tak ?”
                        “Tentu la Abang Alan. Boleh kita bersidang tiap-tiap malam”.
                        “Bagus kan?  Boleh buat meeting pintu~ tingkap , di bawah cahaya rembulan”
                        Nurin tertawa riang. Sungguh-sungguh dia suka. Bila mood sedih menyerang nanti, dia akan seru Alan ke muka pintu.  Dapat pandang wajah bahagia lelaki gentleman itu.
                        “Moralnya  dua-dua adik di atas sana jangan sedih-sedih tinggal dalam bilik kecil sebab dapat pandang abang handsome bila-bila masa suka. Tak kena bayar apa-apa, boleh lihat seberapa lama mau”.
                        Mengekeh lagi Nurin ketawa.
                        “Kau couple dengan Cina belakang tu ke?”
                        Zurin Shallot sergah sebaik sahaja Nurin mematikan talian telefon. Tak beradab langsung, main terjah je ke bilik orang tanpa salam, tanpa ketuk pintu.
                        “Mana ada. Orang sedar la diri orang  siapa...” . Akui Nurin jujur.
                        Zurin senyum sinis. “Tak . Tapi bercakap macam orang angau sakan. Manja-manja, gelak-gelak”.
                        “Abang Alan tu kawan dengan orang dari kecil, kami dah biasa macam tu”.
                        Zurin mencebik .“Kalau ya pun apa salahnya, memang padan sangat . Kau  kudung, sesuai la dengan apek papa kedana macam tu. Tak payah berangan la nak dapat jantan bagus-bagus. Ngap saja apek sepet tu sebelum terlepas”.
                        Zurin keluar dengan gelak macam orang gila selepas itu.

3 comments:

  1. geram la c shallot ni...hishhh

    ReplyDelete
  2. Dengki la so shallot tu perasan bagus sgt

    ReplyDelete
  3. Mesti si rotten shallot tu jeles ngan nurin..

    ReplyDelete